2-, 3- ja 4-johdinmuuntimet – Mikä sinun pitäisi valita?

Kun keskustellaan johtimien lukumäärästä, kytkettäessä muuntimeen, on kyse jännitesyötön tyypistä ja siitä, miten signaali voidaan antaa koko mittausjärjestelmälle. Täältä löydät lisätietoja eri vaihtoehdoista ja niiden eduista ja haitoista.

2-johdinmuunnin (omavoimainen)

2-johdinmuunnin, joka on prosessiteollisuuden yleisin signaalimuunnin, ottaa syöttöjännitteensä samasta johdinparista, josta mittausjärjestelmän tulosignaali lähetetään. Tämän tyyppistä signaalia kutsutaan 4-20 mA:n silmukaksi, ja sillä on yleensä 24 VDC:n jännite, jota käytetään silmukkaan kytkettyihin laitteisiin. Muunnin “ottaa” 6-12 V jännitteen silmukasta ja signaloi lataamalla silmukan väliin 4 – 20 mA, joka on sitten suhteellinen signaali mitta-alueelle, johon muunnin on asetettu. Esimerkiksi, jos muunnin on asetettu mittaamaan 0-100 ° C, se ilmoitetaan silmukan nykyisellä kuormalla seuraavasti:

  • 4 mA vastaa 0 ° C: ta
  • 12 mA vastaa 50 ° C: ta
  • 20 mA vastaa 100 ° C: ta

Tämä muunnos voidaan ohjelmoida signaalimuuntimeen ja mittausalueen asetuksella luot lineaarisen lähtösignaalin. Useimmissa muuntimissa on myös ominaisuuksia, joiden avulla voidaan esimerkiksi ilmoittaa muuntimen tai mittaussignaalin virheistä. katso kyseisen tuotteen tuoteselosteesta, mitä mahdollisuuksia on käytettävissä, ja ota huomioon asennuksen tarpeet.

Tämän tyyppisen liitännän etuna on, että siinä käytetään vähemmän johtoja ja laitteita on mahdollista liittää sarjaan, kuten signaalimuunnin ja näyttöyksiköt samalla johdinparilla.

2-trådsanslutning-pt100-givare
2-johdinliitäntä Pt100-anturille

3-johdinmuunnin

3-johdinmuunnin muunnin saa syöttöjännitteensä kahdesta kolmesta johtimesta ja käyttää kolmatta johtoa lähtösignaalin antamiseen. Niin sanotusta syöttöjänniteparista muuntimeen syötetään käyttöjännite, joka voi vaihdella 12 V:sta 48 VDC:hen.

Tämän tyyppisen signaalimuuntimen lähtösignaali voidaan usein ohjelmoida edustamaan joko jännitettä tai virtaa. Tällainen muunnin pystyy antamaan signaalin aina 0 mA: iin tai 0 V: iin asti, toisin kuin 2-johdinmuunnin, joka voi toimia vain virralla eikä kokonaan nollaan saakka. Tämän tyyppisiä muuntimia käytetään yleisimmin kodin automaatiossa, mutta niitä voi toki olla muissakin sovelluksissa.

2-trådsanslutning-pt100-givare
3-johdinliitäntä Pt100-anturille

4-johdinmuunnin

4-johtimisia muuntimia käytetään useimmiten asennettuina kytkentäkaappeihin, joissa muuntimille on helppo saada syöttöjännite. Tässä voidaan käyttää monia erityyppisiä syöttöjännitteitä, ja tämä on yleensä eristetty muusta elektroniikasta sekä tulo- että lähtöpuolella. Tyypilliset syöttöjännitteet tällaiselle signaalimuuntimelle ovat 24-230 VAC tai 12-48 VDC.

Muuntimen lähtö on usein valittavissa ja yleisimmät ovat 0-5 VDC, 0-10 VDC, 0-20 mA ja 4-20 mA.

Tämän tyyppinen signaalimuunnin on suhteellisen suuri ja vie paljon tilaa ohjauskaapeissa. Etuna on, että tulo-, lähtö- ja syöttöjännitteen välillä on täysin eristetyt osat.

3-trådsanslutning för Pt100-givare
4-johdinliitäntä Pt100-anturille